21 Mayıs 2018 Pazartesi

STREPTOCARPUS ÇİÇEĞİ BAKIMI

STREPTOCARPUS ÇİÇEĞİ BAKIMI


Çoğunlukla Güney Afrika'dan gelen ve ormanlık nemli ve gölgeli alanlarda büyüyen, bol miktarda aydınlık fakat direkt güneş ışınlarından hoşlanmayan bitkilerdir. Bitkileriniz evin içinde bulunuyorsa, onları tutmak için en iyi yer doğudan güneye doğru bakan bir penceredir . Ya da perde ile pencereden gelen çok miktarda ışığı filitreleyin. Direkt güneş ışığında bitkinin yaprakları kavrulabilir.

Streptocarpus Çiçeği Sulama - Streptocarpus çiçeğinde sulama için 2 metod önerilir. Birincisi üstten sulama ile  bitki çok kuru, hatta solgunken yapılan sulanmalıdır. İkinci olarak alttan menekşe ve orkide de olduğu gibi su dolu bir kaba saksı oturtularak sulama yapılabilir. Damıtılmış, filtrelenmiş veya ters ozmoz suyu kullanın. Streptocarpusun sulanmasında en önemli nokta toprak tamamen kurumadıkça sulanmamasıdır. Streptocarpus çiçeğinin kökleri çürümeye yatkındır.

Streptocarpus Çiçeği Işık - Bitkiye uygun ışığı verin. Pencere pervazına sahipseniz sabah veya  öğleden sonra ışığı en iyisidir. Bu duruma en uygun pencereler doğu veya gölgeli güney cepheli pencerelerdir.. Günün öğle saatlerinde veya Batı'ya maruz kalma sırasında doğrudan gelen güneşten kaçının.

 Streptocarpus Çiçeği Besleme - Çoğu yetiştirici, her sulama ile  20.10.20 NPK lı gübre karışımı kullanır. Bitkiyi beslerken hazırladığınız NPK lı suya saksıyı oturtarak alttan sulama tercih etmelisiniz.  Her dört ila altı haftada, kullandığınız gübre tarafından bırakılan tuzları temizlemek için sadece su kullanın.

 Streptocarpus Çiçeği Saksı Değişimi - Bitkinizin toprağını her altı ila dokuz ayda bir değiştirmeniz önerilir.Sık sık gübreleme önerildiğinden toprak değişimi gereklidir. Saksıyınızı değiştiriken mutlaka sadece 1 boy daha büyük saksı kullanın. Saksı tercihi olarak mutlaka drenaj delikli  ve derin olmayan çömlek saksılar olmalıdır.

Streptocarpus Çiçeği Bakımı - Solan çiçeklerin yapraklara düşmesine ve orada kalmasına izin vermeyin. Bu durum çürüme ve hastalığı davet edecektir. Eski, sararmış veya sağlıksız yaprakları temizleyin.  Streptocapus çiçeğinizin  özellikle sonbaharda yaprak uçları kahverengileşecektir . Bu durum oldukça doğaldır, ancak steril bir makas veya neşter kullanılarak kesilmelidir.

Streptocarpus Çiçeği Sıcaklık İsteği- Streptocarpus çiçeğinin  sıcaklık aralığı 15 ila 25 derece arasındadır. Çoğu streptocarpus türü serin hava tercih eder. Normal ev sıcaklıklarına çok uygundur, ancak yapraklarda küf gibi sorunlara neden olabilecek ani sıcaklık değişimlerinden kaçının. Odanız mutlaka havadar olmalı ve gece sulamalarından kaçınmalısınız.

Streptocarpus Çiçeği  Toprak İsteği- Kaliteli menekşe  toprağı kullanabilirsiniz. Toprak karışımında mutlaka turba, perlit, biraz vermikülit ve biraz odun kömürü olduğundan emin olun. Ucuz bir saksı toprağı satın almak yerine, bu tür bitkiler için uygun toprak bitkinin sağlığı için oldukça önemlidir.

Kış döneminde çoğu streptocarpus türü uykuya dalar. Bu dönemde gübrelememeli ve suyu oldukça azaltmalısınız.

Streptocarpus çiçeği nasıl çoğaltılır ?

Strepto carpus en iyi yapraktan hazırlanan çelikle üretilir. Oldukça kolaydır.


Yöntem 1: Tüm yaprağın kullanımı: En kolay yöntemdir, ancak yalnızca bir bitki alırsınız. Yaprak tabanına  köklendirici bir jel ve bir kürdan kullanın. Daha sonra çürümeyi önlemeye yardımcı olmak için yaprağı tarçına daldırın. Yaprak tabanını yaklaşık 2,5 cm  derinlikte toprağın yerleştirin ve iyice sulayın. Yaprağın tamamen toprağa değmemesi için kürdan gibi bir şeyle destekleyin. Sıcaklık 25 derecenin üstünde ise sera ortamına gerek yok ancak 20 derecenin altındaki sıcaklıklarda şeffaf bir poşete geçirerek sera ortamına alabilirsiniz.yaklaşık bir ay sonra yaprağınız köklenir ve yavru yapraklar görünmeye başlar. 3 ay sonunda yeni çiçek açabilecek boyutta streptocarpusunuz olacaktır.







Yöntem 2: Bu biraz daha yavaş bir işlemdir, ancak birden çok bitki istendiğinde yararlıdır. Kesim olarak kullanılan yaprak, her biri yaklaşık 5 cm  uzunlukta (yandaki resimde gösterildiği gibi) birkaç parça halinde çapraz olarak kesilmelidir. Bir yapraktan elde edilen sayı, açıkça, seçilen yaprağın boyutuna bağlı olacaktır. Yaprak bölümlerinin doğru şekilde dikildiğinden emin olun. Yukarıdaki gibi derinlikte ekim yapın ve sıcaklık şartlarına uyun.





Yöntem 3: Yaprağın ortadaki ana damarını çıkararak , yaprağın her iki tarafını (kesilmiş tarafı aşağı) toprağın içine bırakabilirsiniz. Bu şekilde yavru üretimi biraz daha uzun sürer, ancak yaprakların her iki kenarı boyunca tonlarca bebek üretilebilir. Yavru sayısı çok fazla sayıda olur. Yine yukarıda bahsettiğim ısı ve ışık koşullarına uymalısınız.

4 yorum: