9 Ocak 2018 Salı

Aşkın Göz Yaşları Çiçeği


Aşkın Göz Yaşları Çiçeği (Kalanchoe daigremontiana)



Aşkın göz yaşları bitkisi , Crassulaceae ailesinin üyelerinden biridir . Yeşim bitkisi ve Kalanchoe blossfeldiana ile akrabadır.. Kalanchoe delagoensis ile karıştırılır ancak benzer büyüme koşullarını ve özelliklerini paylaşır.İngilizler bu bitkiye Mother of thousands demişler yani binlercenin annesi. Botanikçilere göre bu bitki ( Kalanchoe daigremontiana) tohum yeteneğini kaybetmiş ve sadece bitkilerden üreyebiliyor. Yayılıcı bir tür  olduğu için , bebeklerini yanı yaprakların etrefındaki miniklerini etrafa bırakır . Bu özellik bitkiyi üretenler için kolaylık olmakla beraber, yayılmasını istemeyenler için takip gerektirir.Yaprak kenarlarında  göz yaşına benzeyen o küçük yapraklar bitkiden kendiliğinden kopup toprağa düşer , bakarsınız ki bir sürü aşkın göz yaşı çiçeğiniz olmuş.Ara sıra ana bitkinin toprağındaki yeni yeşeren filizleri azaltmak isteyebilir ya da isteyen çiçekseverler ile paylaşaşabilirsiniz .

 Bu  bitki kuraklığa karşı koyabilir  ancak düzenli sulama ile performansı daha da artacaktır .Bununla beraber akrabaları gibi de sik sik gübrelemeye ihtiyaç duymaz .


Bu bitki iyi drenaja ihtiyaç duyar ve en iyi gelişimini  kaktüs toprağında gösterir.  Standart saksı toprağı kullanılıyorsa, daha iyi drenaj için kum eklenebilir. Aşkın gözyaşları çiçeğini  iç mekanda yetiştirmek istiyorsanız , bitkiyi çok aydınlık alanlarda, ancak direkt güneş ışığı almadan yetiştirmelisiniz . Direkt güneş ışıklarının geldiği durumlarda bitkinin yapraklarında yanıklar oluşabilir.
Bitki donlara karşı dayanıksızdır . Bu nedenle kışı iç mekanlarda geçirmelidir . Maksimum dayabileceği sıcaklık 4 derecedir.

Bitkinin temel istekleri iyi drenajlı toprak , az sulama ve aydınlık alanlardır.Çiçek açma zamanı ise kış sonudur.Genelde bitki cinsine bağlı olarak boyca uzadıktan sonra çiçeklenme başlar.İlk çiçeklenme oldukça boldur ve açtığı çiçeklerin kalıcılığı da oldukça fazladır.İlk çiçeklenmenin ardından yeniden bir dallanma ile ikinci bir çiçeklenme görülebilir.

Genel olarak kaktüs ve sukulent cinsi bitkilere bakılırken sık yaşanılan sorun çürümedir.Bu anlamda en yapabileceğiniz en iyi şey ise iyi drenajlı toprak sağlamaktır.



Peki iyi drenajlı toprak nasıl olmalıdır ? Kaktüs ve sukulent bitkiler neden iyi drenajlı toprak ister ? Kısaca bunlara bir göz atalım isterseniz.

En yaygın topraksız yetiştirme ortamları arasında turba yosunu, perlit, vermikülit ve kum bulunur. Genellikle, bu ortamlar tek başlarına kullanılmak yerine karıştırılır, çünkü her biri kendi işlevini sağlar. Gübreler aynı zamanda karışıma önemli katkı maddeleri sağlarlar. Sphagnum yosunu yani turbanın  kaba bir dokusu vardır, ancak hafif ve sterildir. Yeterli havalandırmayı destekler ve suyu iyi tutar.

Bununla birlikte, turbanın tek başına nemlendirmesi genelde zordur ve diğer yardımcı maddeler ile en iyi şekilde kullanılır. Bu bahsedeceğimiz ortam aynı zamanda  tohum çimlendirme için de ideal bir ortamdir. Perlit, genişlemiş volkanik kaya biçimidir ve genellikle beyaz renktedir. İyi drenaj sağlar, hafiftir ve havayı tutar. Perlit, turba yosunu gibi diğer besiyerleri ile de karıştırılmalıdır çünkü su tutmaz ve bitki sulandığında üste doğru kayar. Vermikülit genellikle perlit ile veya perlit yerine kullanılır. Bu mika biçimi daha kompakttır ve perlit'in aksine suyun tutulmasına yardımcı olur. Öte yandan, vermikülit, perlit kadar iyi havalandırma sağlamaz. Kaba kum, topraksız karışımlarda kullanılan başka bir ortamdır. Kum drenajı ve havalandırmayı iyileştirir, ancak su tutmaz, drenaj sağlar. Bu malzemelere  ek olarak  hindistanceviz kabuğu gibi diğer malzemeler de kullanılabilir.Tüm bu malzemelerden eşit miktarlarda karıştırarak ideal kaktüs toprağı oluşturabilir.Ya da hazır karışımları satın alabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder